x

Mag een takeldienst je auto ‘achterhouden’ als je niet meteen betaalt?

Je parkeert je wagen waar dat niet mag. Als je enkele uren later terug ter plaatse komt blijkt je voertuig weggetakeld te zijn. De takelfirma weigert je wagen terug te geven zolang je haar rekening niet betaalt. Kan dat wel?

Liet de politie je wagen wegslepen omdat je bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd stond, dan kan de takelfirma niet weigeren om je auto mee te geven zolang je niet betaalde. De takelfirma heeft dan immers in de regel geen retentierecht. Zij kan je auto niet ‘gijzelen’. Doet de firma dat toch, stel haar dan aangetekend in gebreke om je auto terug te geven. Je kan meteen dreigen om een schadevergoeding te vragen.

Werd je auto terecht getakeld dan zou je natuurlijk kunnen overwegen om wel dadelijk te betalen. Op die manier kan je immers extra kosten (bv. administratiekosten) vermijden.

Jij belde de takeldienst

Neem je zelf contact met een takeldienst (omdat je wagen bijvoorbeeld niet meer verder rijdt door een ongeval of defect) dan heeft deze wel een retentierecht. Moet je contant betalen en doe je dat niet, dan kan de takelfirma je wagen achterhouden tot je alsnog overgaat tot betaling.

En de boete?

Los van de kosten van de takeldienst kan je ook een boete krijgen als je bv. een verkeersovertreding beging. De rekening van de takeldienst vervangt deze boete niet. Ze komt er integendeel bovenop.

Bron GOCAR: 20/08/2019 | Jan Roodhooft, advocaat